A halak húsa az egyik legegészségesebb élelmiszer. Kiváló és könnyen emészthető fehérjetartalma mellett zsírtartalma is megemlítendő, ugyanis jelentős ómega-3 zsírsavforrás. Ezek a zsírsavak főként a tengeri halakban és a busában találhatók meg jelentős mennyiségben.
Az ómega-3 zsírsavak jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében. Gátolják a vérrögképződést, mérsékelik a vérzsírszintet, ezáltal képesek csökkenteni a koszorúér-megbetegedések veszélyét.
A halhús gazdag vitaminokban is, elsősorban A-, D-, E-, B-vitaminban, különösen B12-ben. Emellett vas-, szelén-, cink- és jódtartalma is jelentős.
A mediterrán országokban nagyon sok halat esznek. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy az ott élők körében kevéssé fordulnak elő szív- és érrendszeri betegségek.
A táplálkozási ajánlások szerint hetente egyszer legalább 15 dekagramm halat kellene fogyasztanunk. Ez évente 7-8 kilogrammot jelent, de ennek még a felét sem esszük meg.
Ha egész évben nem is, de karácsonykor sok asztalra kerül valamilyen halas étel.
Rácponty
Hozzávalók:
- 1 db 2 kg-os ponty
- 3-4 db paradicsom
- 4 db zöldpaprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál újhagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 5 dl tejföl
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 kg burgonya
- 15 dkg füstölt szalonna
- só
Elkészítés:
A pontyot megtisztítjuk, majd gondosan, két milliméterenként éles késsel beirdaljuk. Ezután jó alaposan besózzuk úgy, hogy az irdalásokba is kerüljön só.
A héjában megfőzött burgonyát lehámozzuk és felkarikázzuk. A hagymát fél karikára, a paradicsomot, a paprikát és az újhagymát pedig karikára vágjuk.
Egy közepes méretű tepsi vagy cserépedény alját kibéleljük a vékonyra szeletelt szalonnával. Erre a rétegre tesszük rá a felkarikázott főtt burgonyát, majd az összevágott vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom és paprika keverékét. Az így kialakult „ágyra” ráfektetjük a pontyot, majd betoljuk a 180–200 fokra előmelegített sütőbe, ahol 30-40 perc alatt pirosra sütjük.
Ezután ráöntjük a sóval és fűszerpaprikával elkevert tejfölt, és tovább sütjük egészen addig, míg meg nem pirul a tejföl is a hal tetején (ez körülbelül 15 perc).
- Energia: 5650 kcal
- Fehérje: 365 g
- Zsír: 332 g
- Szénhidrát: 263 g
Egészségükre!