Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A hal

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. december 03. 15:57
A hal
Szalai Ilona dietetikus rovata

Képünk illusztráció

Forrás: hir.mediamarkt.hu

A halak húsa az egyik legegészségesebb élelmiszer. Kiváló és könnyen emészthető fehérjetartalma mellett zsírtartalma is megemlítendő, ugyanis jelentős ómega-3 zsírsavforrás. Ezek a zsírsavak főként a tengeri halakban és a busában találhatók meg jelentős mennyiségben.

Az ómega-3 zsírsavak jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében. Gátolják a vérrögképződést, mérsékelik a vérzsírszintet, ezáltal képesek csökkenteni a koszorúér-megbetegedések veszélyét.

A halhús gazdag vitaminokban is, elsősorban A-, D-, E-, B-vitaminban, különösen B12-ben. Emellett vas-, szelén-, cink- és jódtartalma is jelentős.

A mediterrán országokban nagyon sok halat esznek. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy az ott élők körében kevéssé fordulnak elő szív- és érrendszeri betegségek.

A táplálkozási ajánlások szerint hetente egyszer legalább 15 dekagramm halat kellene fogyasztanunk. Ez évente 7-8 kilogrammot jelent, de ennek még a felét sem esszük meg.

Ha egész évben nem is, de karácsonykor sok asztalra kerül valamilyen halas étel.

 

Rácponty

Hozzávalók:

  • 1 db 2 kg-os ponty
  • 3-4 db paradicsom
  • 4 db zöldpaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 5 dl tejföl
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 kg burgonya
  • 15 dkg füstölt szalonna

 

Elkészítés:

A pontyot megtisztítjuk, majd gondosan, két milliméterenként éles késsel beirdaljuk. Ezután jó alaposan besózzuk úgy, hogy az irdalásokba is kerüljön só.

A héjában megfőzött burgonyát lehámozzuk és felkarikázzuk. A hagymát fél karikára, a paradicsomot, a paprikát és az újhagymát pedig karikára vágjuk.

Egy közepes méretű tepsi vagy cserépedény alját kibéleljük a vékonyra szeletelt szalonnával. Erre a rétegre tesszük rá a felkarikázott főtt burgonyát, majd az összevágott vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom és paprika keverékét. Az így kialakult „ágyra” ráfektetjük a pontyot, majd betoljuk a 180–200 fokra előmelegített sütőbe, ahol 30-40 perc alatt pirosra sütjük.

Ezután ráöntjük a sóval és fűszerpaprikával elkevert tejfölt, és tovább sütjük egészen addig, míg meg nem pirul a tejföl is a hal tetején (ez körülbelül 15 perc).

 

  • Energia: 5650 kcal
  • Fehérje: 365 g
  • Zsír: 332 g
  • Szénhidrát: 263 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)