Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az a jó gyulai szőlő!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2024. október 13. 13:00
Az a jó gyulai szőlő!
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Lassan a szőlőszezon is befejeződik mind a borszőlők, mind a csemegeszőlők tekintetében. A későn érő vastag héjú fajtákat, főleg
a nagyszeműeket érdemes a spájzban vékony madzaggal felkötni, mert így akár karácsonyig is el lehet tartani e finom csemegét. (Utána úgyis jön a kolbász meg a sonka szezonja!)

Természetesen csak az érett fürtöket ajánlatos ilyen módon tartósítani, mert a szőlő nem utánérő gyümölcs! Magas beltartalmi értéke miatt viszont megéri a próbálkozás. A szőlő a legöregebb gyümölcsünk, hiszen 5,2 millió éves szőlőfürtöt találtak megszáradva. De micsoda biológiája van ennek a kiváló növénynek! A megtalált maradványokban voltak életképes magvak, melyek a tudósok kezei közt életre keltek.

A körtéről írtak 3500 évvel ezelőtt, de micsoda különbség van a kettő között! Városunk polgársága nagyon régóta foglalkozik a szőlőműveléssel. Dr. Havassy Péter gyulai ásatásai nyomán kiderült, már a bronzkorban is voltak ültetett szőlők a házak körül. A nyomok alapján már akkor is aszalták a termését, és ebből született a mazsola, legalábbis az elődje!

A meleg napokra viszszaemlékezve és gondolva a jövőre, hamar tudunk árnyékot nevelni kertünk bármely részére a szőlő futtatásával. Jó fajta kiválasztásával csemegénk és borunk is lehet az árnyék mellé, ráadásul igen gyorsan!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)