Jellegzetes aromáját kéntartalmú vegyületek okozzák. A fokhagyma legjelentősebb aktív összetevője az allicin és alliin erős antibiotikus és gombaölő hatású, de védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben is. Antioxidánsként (mivel nagy mennyiségben tartalmaz C- és D-vitamint, szelént, ként) serkenti az immunrendszert, védő hatása van a szívre és az érrendszerre. Véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő hatása is van. Rendszeres alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin szintjét, gátolja az erek falán a lerakódások képződését, így az erek „kéményseprőjeként” csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a tápcsatorna működésére is kedvezően hat. Tehát ott a helye a fűszereink közt!
Fokhagymás tészta
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 dl húsleves alaplé
- 1 dl tej
- 2 evőkanál vaj
- 25 dkg spagetti
- só
- bors
- 1/2 csokor petrezselyem zöld
- reszelt sajt
Elkészítés
A felforrósított olajon 1-2 percig pirítjuk a meghámozott, átnyomott fokhagymákat, majd felöntjük az alaplével és a tejjel. Ezután hozzáadjuk a vajat, és megolvasztjuk. A mártásba tesszük a tésztát, megsózzuk, megborsozzuk, és felforraljuk. Azután közepes lángon kb. 10 percig főzzük (addig, amíg a tészta megpuhul). Végül hozzákeverünk egy kevés reszelt parmezánt. A finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
- Energia: 1747 kcal
- Fehérje: 68,3 g
- Zsír: 72,3 g
- Szénhidrát: 184,7 g
Egészségükre!