Az élelmi rostok folyadékfelszívó képessége óriási! A térfogatát akár tízszeresére is képes megnövelni! Hatását úgy fejti ki, hogy a fogyasztás után egyfajta zselés gél képződik a gyomorban, amely nyugtatja a nyálkahártyát és nem szívódik fel, hanem tovább vándorol, végig az egész bélrendszeren. A bélmozgást is segíti a bélfalra gyakorolt nyomás miatt, így segít visszaállítani a bélrendszer egészséges perisztaltikáját!
Az emésztésre gyakorolt jótékony hatása mellett csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet, tisztítja a nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot és a migrénes panaszokat is. Hatékonyan csökkenti az éhségérzetet, miközben fogyasztásával nem viszünk be kalóriát a szervezetbe, mégis folyamatos teltségérzetet biztosít. Fontos, hogy ezeket a pozitív hatásokat csak kellő mennyiségű folyadék fogyasztásával éri el!
Reggel és este étkezés előtt 20-30 perccel érdemes fogyasztani. 2 teáskanálnyi magot 1-2 dl folyadékkal vagy natúr joghurttal elkeverni és azonnal meginni, hogy a zselés állagot a gyomorban vegye fel. Makacs székrekedésben szenvedőknek érdemes kipróbálni!
Répás-cukkinis fasírt
Hozzávalók:
- 2 db cukkini
- 2 db sárgarépa
- 150 g edami sajt
- 200 ml tejszín
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál útifű maghéj
- 50 g búzadara
- 60 g liszt
- 2 kávéskanál só
A cukkinit, a sárgarépát és a sajtot lereszeljük egy-egy külön tálba. A répát és a cukkinit is enyhén besózzuk, hogy levet eresszen, ezeket 15 percet pihentetjük. Egy nagyobb tálba tesszük a kezünkkel kinyomkodott zöldségeket. hozzáadjuk a sajtot, a tejszínt, az olajat, az útifű maghéjat, a búzadarát, majd a lisztet és a sót. Összedolgozzuk, hogy a végén ragacsos, de formázható állagú elegy legyen. Sütőpapírt teszünk a tepsibe, és 16 nagyobb gombócot helyezünk rá. Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sül.
- Energia: 1804 kcal
- Fehérje: 63,4 g
- Zsír: 108 g
- Szénhidrát: 150 g
Jó étvágyat!