1. A gulyás ételünk megszületése és elterjedése az alföldi állattartó élethez kapcsolódik, nevét a gulyát őrző személyről, a gulyásról kapta. Évszázadokig csupán pásztorételnek számított, azonban a 19. században lakodalmi fogássá nőtte ki magát, majd a városi vendéglők étlapjára is felkerült. A gulyásból levest készítettünk, ami a hazai gasztronómia egyik legikonikusabb fogásává vált, így nem is csoda, hogy a gulyásleves 2017-ben bekerült a hungarikumok gyűjteményébe!
2. Nemzeti ételnek tekintették, azonban nem minősült magas rangú fogásnak a köznemesi, főnemesi és polgári asztalokon. Kifejezetten férfiételként tartották számon, nem volt elég előkelő ahhoz, hogy hölgyeknek felszolgálják, nem is illett elkészíteniük vagy elfogyasztaniuk. A gulyás több évszázados múltjában az igazi fordulatot Amerika felfedezését követően a paprika magyarországi térhódítása hozta el. Dísznövényként érkezett hazánkba, majd paraszti fűszerként tekintettek rá, mára azonban minden magyaros étel nélkülözhetetlen hozzávalójává vált.
3. A gulyásleves akár a magyar ízvilág szinonimája is lehetne. Az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb hazai fogásunk, így a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) étlapjára is felkerült a gulyásleves, a marhagulyásleves, a hamis gulyásleves, a babgulyás, a csángó gulyás és az alföldi gulyásleves.
Csatlakozzon Ön is a több ezer elégedett nyugdíjas ellátottunkhoz, és rendeljen házhoz szállítással kedvezményes, kétfogásos, finom ebédet (leves+főétel)! Önnek csupán változatos étlapunkról kell választania. További információkért hívja ingyenesen a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió zöld számát: 06 80 900 368, vagy tekintse meg a rendelés menetét a https://btesz.hu/etlap-b-2024-majus/ honlapon.
Válasszon jövő heti étlapunkról, majd hívjon minket:
05.20. HÉTFŐ
PÜNKÖSD
05.21. KEDD
A: Fokhagymakrémleves – csülkös pacal főtt burgonya
B: Lebbencsleves – sertéssült sárgaborsó-főzelék
05.22. SZERDA
A: Erőleves – sült kolbász kelkáposzta-főzelék
B: Vegyes gyümölcsleves – milánói makaróni
05.23. CSÜTÖRTÖK
A: Hamis gulyásleves – Túrós csusza
B: Sóskaleves – Budapest csirkeragu, párolt rizs
05.24. PÉNTEK
A: Csontleves – fasírt, savanyú burgonyafőzelék
B: Tárkonyos sertésraguleves – nutellás gombóc